Clubhouse-753x407

Bir seneden kısa sürede tüm dünyada dillere dolanan Clubhouse, hiç şüphesiz son zamanların en hızlı yükselen uygulamalarından biri. Paul Davidson ve Rohan Seth tarafından Alpha Exploration çatısı altında geçtiğimiz yıl kurulan Clubhouse, kuruluşundan sadece 2 ay sonra, henüz 1500 kullanıcısı varken 100 milyon dolarlık bir değerlemeyle 10 milyon dolar yatırım almış. Popülerliğine rağmen finansal anlamda gizli kapaklı hareket eden uygulama kimilerine göre 1 milyar doların üstünde değerlemeye sahip…

Clubhouse, ilk yatırımını Seri A turu kapsamında 2020 Mart ayında Silikon Vadisi’nin öncülerinden olan Andreessen Horowitz’den almış. Bunun hemen ardından da temmuz ayında Kortschak Investments‘tan yatırım alarak değerlemesini 100 milyon dolara çıkarmıştı. Bugün ise girişim, a16z liderliğinde sessiz sedasız başlattığı Seri B turunu tamamladığını duyurdu.

Tur kapsamında ne kadar yatırım alındığı bilinmese de The Information‘ın son haberi şirketin 1 milyar dolar hedefini geçtiğini öne sürüyor. Clubhouse CEO’su Paul Davison‘ın yaptığı son açıklamaya göre Clubhouse’un haftalık 2 milyon aktif kullanıcısı var. Bu sayı, platformun son kullanıcı rakamlarının 3 katından fazla. Peki, platform bu hızlı yükselişini neye borçlu?

Ses temelli yeni sosyal medya Clubhouse’un çalışma prensibi oldukça basit. Uygulama içinde kullanıcılar tarafından oluşturulan chat odaları var. Bu odalara katıldığınızda isterseniz sohbete dahil oluyorsunuz, isterseniz de sessiz kalıp sohbeti dinliyorsunuz. Konu başlığını beğenmezseniz de farklı bir chat’e geçiş yapabiliyorsunuz. Gittiğiniz bir etkinlikte grup sohbetlerini dinlemek veya dahil olmak gibi de düşünebilirsiniz Clubhouse’u. Bir etkinlikte ilginizi çeken konuşmalara katılmanın dijital hali desek yanlış olmaz. Zaten yapı benzerliği de direkt olarak etkinlikleri andırıyor. Davetiyesiz giriş yok ve en önemlisi, Clubhouse’ta konuşulan Clubhouse’ta kalıyor. Uygulama içindeki sesli mesajların hiçbiri uygulama dışına çıkmıyor.

Hepimizin anlayacağı üzere Clubhouse, hız kesmeden sürdürdüğü büyüme hamlelerinden olumlu sonuçlarla dönmeyi başarıyor. Peki uygulama adına yeni herhangi bir şey var mı?

Clubhouse, yaptığı resmi açıklamada “Creator Grant Program” adlı yeni bir program oluşturacağını duyurdu. Clubhouse’da içerik üreten kişilerin desteklenip para kazanmasını sağlayacak olan program, platformun sahip olduğu reklamsız görüntüyü korumak için yürürlüğe sokulacak. Bahşiş, aylık abonelik ve oda biletleri gibi birçok farklı gelir kapısı, platformun ekosistemine dahil olacak.

Yenilikler sadece bununla son bulmuyor. Girişim, aynı zamanda uzun zamandır beklenen Android versiyonunu bu yatırımla birlikte geliştirmeye başlayacak.

Şu ana kadar pek fazla negatif madde sıralamamış olsak da Clubhouse’un büyük eksiklikleri var. Bu eksikler arasında en çok dikkat çeken iki konuyu, moderatör eksikliği ve ayrımcılığı körükleyen sistem oluşturuyor. Nefret konuşmalarını ve hakaretleri önleyen bir koruma sistemi platformda mevcut değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir