ts

1. HELVETICA

Tasarım dünyasının en bilindik fontlarından biridir Helvetica. Bu kadar sevilmesinin ve kullanılmasının sebepleri arasında ise sade, anlaşılır ve stilize olması yatar. İlk olarak 1950’li yıllarda Max Miedinger ve Eduard Hoffman tarafından İsviçre’de tasarlanan font, Amerikan pazarına açılırken Latincede İsviçreli anlamına gelen Helvetica ismini almış. Günümüzde de dünya çapında birçok marka tarafından kullanılmaya devam ediyor. 2007 yılında bu fontun 50. yılına özel şekilde çekilen belgesel filmde küresel görsel kültür, tipografi ve grafik tasarım yolculuğuna çıkılıyor.

Gary Hustwit tarafından yönetilen film bir üçlemenin ilk aşaması bu üçleme Helvatica, Objectified ve Urbanized’dan oluşuyor.

2. OBJECTIFIED

Endüstriyel tasarım alanında yapılan en iyi belgeseller arasında gösterilen Objectified, nesne ve ürünlerle olan ilişkimizi inceliyor. Hayatımızın her alanında yer alan ürünlerin tasarım felsefesi üzerine ciddi saptamalarda bulunuyor.

3. URBANIZED

Urbanized, Gary Hustwit tarafından yönetilen ve 26 Ekim 2011’de yayınlanan bir belgesel filmdir. Tasarım Üçlemesi olarak bilinen üç bölümlü tasarım serisinin üçüncüsü olarak kabul edilir. Kentsel tasarım sorunlarına değinen filmde mimarlar, şehir planlamacıları, politikacılar, inşaatçılar ve düşünürlere kendi şehirlerinin sorunları soruluyor ardından bu sorunları gidermek için ürettikleri çözümler gösteriliyor.

4. ABSTRACT        

İç Mekân Tasarımı, Ayakkabı Tasarımı, Grafik Tasarım ve çok daha fazlası… Bir Netflix yapımı olan Abstract: The Art of Design, bizleri farklı dallarda tasarımlar geliştiren profesyonellerin hayatına dâhil ediyor. Her bölümde farklı bir tasarımcıya odaklanan belgesel dizisi, tasarımcıların çalışma disiplinleri ve ilham kaynakları hakkında fikir edinmenize yardımcı olabilir.

5. PRESS PAUSE PLAY

PressPausePlay dijital teknolojilerin demokratikleştirilmesi sanatçılara ve kreatiflere sınırsız özgürlüğün yanında yeni sorunlar getirdiğinden bahsediyor. Moby, Sean Parker, Lena Dunham, Robyn gibi çağımızın her türden önemli sanatçısıyla röportaj yaparak, adeta tüm yaratıcıları harekete geçmeleri için itici güç niteliğinde harika bir belgesel.

6. DESIGN THINKING

Design and Thinking, yaratıcı zihinlerin ve iş dünyası profesyonellerin sosyal değişim yaratmak için nasıl iş birliği içinde ve stratejik çalışabileceğini yani iş ve tasarım arasındaki ilişkiyi inceleyen bir belgesel.

7. TEACHING TO SEE

Teaching to See, grafik tasarım, tipografi, kompozisyon, form ve görsel sanatlar konularında görme, analiz etme ve uygulama ile ilgili çeşitli konuları ve ilkeleri öğretmeyi amaçlayan bir belgesel.

8. WASTE LAND

Sanat etrafında çerçevelenmiş sosyal bir belgesel. Brezilyalı sanatçı Vik Muniz, dünyanın en büyük çöp depolama sahasında birkaç yıl geçirip, işi çöp toplamak olan insanlarla sanat nasıl yapılır hepimize en etkili bir biçimde gösteriyor.

9. ART & COPY

Art & Copy, reklamcılık ve yaratıcılık üzerine dünyada en çok tartışma yaratan belgesellerden biri konumunda. Hype!, Scratch ve Surfwise gibi özgün işleriyle tanınan belgesel yapımcısı Doug Pray tarafından çekilen film, çağımızın en ünlü ve en etkili reklamcılarının yaratıcılığını gözler önüne seriyor.

Zamanında Sundance Film Festivali’nde de büyük yankı uyandıran belgesel, reklam sektörünün gerçek anlamda ortaya çıktığı 1960’lı yıllara uzanıyor ve “Yaratıcılık Devrimi”nin reklama hayat veren asi çocuklarına odaklanıyor.

10. THE CENTURY OF THE SELF

Dört bölümden oluşan BBC serisi The Century of the Self, Amerikan tüketiciliğinin nasıl yaratıldığını ortaya koyan çarpıcı bir belgesel serisi. Avusturyalı Nörolog Sigmund Freud’un yeğeni Edward Bernays’i merkezine alan belgeselde reklamcılığın yaşadığı keskin değişim gözler önüne seriliyor. Freud’un kitaplarını çevirip ¨en çok satan kitaplar¨ arasına sokan Barneys, fikirlerini politik kampanyaların oluşumunda da kullanıyor. Belgeselde psikanalizin hükümetler ve şirketler için bir ikna aracı olarak kullanılması da oldukça etkileyici bir şekilde anlatılıyor. Kısacası The Century of the Self her reklamcının izlemesi gereken bir belgesel.

11. LOGOYU BÜYÜTENLER

Reklamcılar Derneği tarafından 30. Yıldönümü dolayısıyla çekilen ve 26. Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’nde gösterime giren “Logoyu Büyütenler” Türkiye reklamcılık sektöründe en iyi projelere imza atmış olan usta reklamcıların deneyimlerini paylaştığı bir belgesel

Sektörde önemli yeri olan Ersin Salman, Ali Taran, Haluk Mesci, Serdar Erener, Akın Öngör, Nesteren Davutoğlu, Atilla Aksoy, Nazar Büyüm, Jeffi Medina, Paul McMilllen gibi isimlerin deneyimlerini aktardığı belgesel, geçmişle günümüz arasında kıyaslama yapan bir eğitim dökümanı niteliğinde.

2 thoughts on “Yaratıcı Sektörlerde Çalışanların Mutlaka İzlemesi Gereken Belgeseller

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir